Centered Riding®

Amerikkalaisen Sally Swiftin (1913 – 2009) kehittämä Centered Riding opetusmetodi auttaa sinua ymärtämään anatomian, liikemekaniikan, tasapainon ja oman mielentilan ja sen hallinnan merkitystä hevosten kanssa. Varusteilla tai lajilla ei ole merkitystä Centered Riding -kurssilla kunhan ne sopivat hevosella ja ratsastajalle. Centered Riding® on opetusmetodi, jonka taustalla on klassinen ratsastus. Centered Riding®-metodia voidaan käyttää kaikissa ratsastuksen lajeissa ja myös mm valjakkoajossa (centered driving). Centered Riding® kertoo ratsastajalle miten kun ratsastuksenopettaja kertoo mitä.
Centered Riding® on uusi tapa elää ja käyttää kehoaan ja harjoitetella ratsastusta silloinkin kun ei istu hevosen selässä. www.centeredriding.org ja suomeksi www.centeredridingfinland.fi

Suomenkielinen Centered Riding kirja:

https://kauppa.hevosurheilu.fi/kirjat/centered-riding-suomenkielinen-versio-p-126.html

Ursula Turtiainen – Percival ja Sue Falkner-March

Centered Riding®
rakentuu neljästä kulmakivestä (four basics) ja kahdesta lisäelementistä: maan vetovoima (Grounding) ja selkeä aikomus (Clear intent).
Pehmeä katse (Soft eyes) katse, joka ei kohdistu mihinkään erityisesti, mutta jonka avulla voit nähdä 180 astetta eteesi.
Hengitys (Breathing) Oikeanlaisella palleahengityksellä voit rauhoittaa itseäsi tai hevostasi tai vastaavasti saat ratsastukseesi ja hevoseesi lisää energiaa tarvittaessa.
Rakennuspalikat (Building blocks) Rakennuspalikoina käytetään ihmisen luustoa ja kun luut ja nivelet ovat niille tarkoitetuissa paikoissa, lihastyövoiman tarve vähenee ja ratsastus kevenee.
Painopisteen lasku (centering) Ihmisen kehon painopiste on alhaalla lantiossa ja sen säilyttämiseksi siellä on opittava edellä mainitut perusteet.
Maan vetovoiman käyttö (Grounding) Maan vetovoima on aina läsnä ja se tulee oppia tuntemaan jalkapohjien läpi löytämällä oikea asento myös alaruumiiseen.
Selkeä aikomus (Clear Intent) Hyvin suunniteltu tehtävä on helppo toteuttaa ja hevonen arvostaa sitä, että ratsastaja tietää mitä haluaa hevosen tekevän ja osaa kertoa sen hevoselle.
Perusteiden omaksuminen ja käyttö auttavat kaikilla ratsastuksen tasoilla niin sinua kuin hevostasi, tekevät oppimisprosessista helpompaa ja lakkaat häiritsemästä omia ja hevosesi luonnollisia liikkeitä. Ensimmäiseksi opeteltava apujen ja lihastyön pehmeys vapauttavat valtavasti voimaa ja energiaa, joita ei voida saavuttaa pelkästään lihaksilla ponnistelemalla. Kyseessä on sama voima ja kehon tietoinen käyttäminen, jota hyödynnetään itämaisissa kamppailulajeissa.

Peggy Brown näyttää mihin istuinluut tulevat satulassa

Kuinka opit käyttämään Centered Riding®metodia?

Peggy Brown opastaa Laura Heinoa ajoasennossa.

Oppimisessa käytetään sekä ratsain että ilman hevosta tehtäviä harjoituksia, jotka auttavat kehon hahmotuksessa. Mielen ja kehon tasapainon oppimisessa hyödynnetään muitakin kehotietoisuutta lisääviä menetelmiä, kuten Alexander-tekniikkaa. Oppimisen apuna ovat liikeharjoitukset, mielikuvat, mallisuoritukset ja teoriaopetus. Kehotietoisuuden etsimisen alkuvaiheessa on eduksi käyttää rauhallisia ja hyvin koulutettuja hevosia, koska työskentelyn tulisi olla hidasta ja kiireetöntä, jotta oppimista voisi tapahtua. Jumppapalloilla haetaan mm lantion asentoa ja trampoliinilla pidentymistä ja tahtia.

Palloharjoitus ja Lotta Söderström ohjaa Doris Münsteria trampoliinilla.

Kuka hyötyy Centered Riding®metodista?

Kaikki ratsastajat Centered Riding®-metodista, sitä voidaan käyttää menestyksekkäästi myös ajamiseen. Edistyksellinen filosofia ja tekniikat auttavat käyttämään luita, lihaksia ja niveliä oikein, oikea hengitystekniikka vähentää pelkoja, epävarmuutta ja paineita niin hevoselta kuin ratsastajaltakin. Centered Riding®in periaatteita voi soveltaa myös muuhun elämään. Hevosesi auttaa oppimisessa niin reaktioidensa kuin liikkumisensakin kautta ja oppimisprosessista tulee positiivinen. Varusteilla tai lajilla ei ole merkitystä Centered Riding -kurssilla kunhan ne sopivat hevosella ja ratsastajalle. Kurssille voi osallistua omalla hevosella.

Reeta Laine – Indy, Peggy Brown ja Essi Putus

Mikä on Centered Riding® Inc. -järjestö?
Centered Riding® Inc. on Sally Swiftin perustama amerikkainen järjestö,joka, joka toimii kaikkialla maailmassa ja pitää yllä, kouluttaa ja edistää Centered Riding® -opetusmenetelmää. Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.centeredriding.org, suomalainen alajärjestö löytyy osoitteesta www.centeredridingfinland.fi